Ressurser    Filmer

Filmer


Det er mange filmer om menneskehandel tilgjengelig på nettet. Her finner du en oversikt over noen av dem - både korte introduksjonsfilmer og grundige dokumentarer.

Korte introduksjonsfilmer

Folk er mer enn du ser - Kan det være menneskehandel? (RVTS Øst, 6 min.)
Introduksjonsfilm om utnyttelse/menneskehandel.
 

Å gjenkjenne tegn på menneskehandel (ProTukipiste)
Informativ animasjonsfilm som gir en god introduksjon til hva menneskehandel er. Engelsk tale, tekstet på norsk. (2,5 min.)

Hvordan kjenne igjen moderne slaveri? (Frelsesarmeen, 2 min.)

Faces of Human Trafficking: An Introduction (Office of Victims of Crime, U.S. Department of Justice)
Kort dokumentarfilm som viser hvor mangfoldig menneskehandel er, både når det gjelder ofre og bakpersoner. (6 min.)

Behind The Behaviour: identifying criminal exploitation of migrant children (ECPAT UK)
Kort animasjonsfilm om enslige mindreårige migranters sårbarhet for utnyttelse. (3 min.)

The Secret Gardeners (ECPAT UK)
Kort animasjonsfilm om vietnamesiske ungdommer som blir utnyttet til cannabisdyrking i Europa. (3 min.)

Skulle du känna igen ett offer för människohandel? (Rikosuhripäivystys (Brottsofferjouren), Finland)
Kort introduksjonfilm som viser at det er mange former for menneskehandel, og at ofrene kan være "hvem som helst" blant oss. Finnes også i engelsk versjon (2 min.)
 

Dokumentarer
 

Hallikens hus (NRK Brennpunkt 2019)
I et hus i Manila bodde halliken sammen med mange barn. Halliken ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet sexovergrep av barna. Hva har skjedd med de norske mennene han kalte sine venner?

De nye slavene ( TV2 2019)
Til vårt rike land kommer stadig flere øst-europeiske arbeidere. Er de vår tids slaver? Kadafi Zaman og Janne Amble utforsker hvilke forhold som egentlig møter dem her, og vi får høre flere historier om arbeidere som hevder seg utnyttet på det groveste av kyniske bakmenn. Første episode i dokumentarserien Norge bak fasaden. Episoden er tilgjengelig gratis, men man må opprette gratis brukerkonto på TV2 Sumo. Les mer om episoden her: – Hva slags fremtid har jeg om jeg bare skal være slave? 

Kvifor slaveri? (The Why Foundation 2018)
Dokumentarserie i seks deler, tilgjengelig på NRK nett-TV.

Jenter til salgs (NRK Brennpunkt 2017) 
16 år gamle Lidia skulle være håpet i denne historien, men så lokker noen med en vakker fremtid. Bli med på en reise blant romfolk i Bulgaria. Et sted der 13 år gamle jenter giftes bort, og gutter drømmer om å bli hallik. Dette er menneskehandlernes rike.

Prisen for en ren bil (NRK Brennpunkt 2017) 
De sier de vasket biler for 17 kroner timen og ble truet på livet av sjefene. Alle vil ha en ren bil til en billigst mulig penge, men hva foregår egentlig i vaskehallene?

Lykkelandet (NRK Brennpunkt 2017)
Med kopp i hånden sitter de på gaten. Hvem er disse menneskene og hva lever de av? Brennpunkt har fulgt tiggermiljøet i Bergen i nesten to år, med skjult kamera og spaning. Filmen er en av de mest sette Brennpunkt-dokumentarene noensinne, og skapte store diskusjoner knyttet til tigging, menneskehandel og organisert kriminalitet, men den ble også kritisert for det flere aktører mente var en unyansert og skjev fremstilling av det såkalte "tiggermiljøet".

De Usynlige - De Handlede Kvinder (Dansk TV2 Lorry 2017)
Dansk dokumentar. Deres liv har været fuld af ufattelige rædsler, og da de var allermest sårbare, blev de narret. De endte i København og lever et liv fuld af frygt. De er afrikanske prostituerede med stor gæld til deres bagmænd. Det her at historien om Eva og Hope fra Nigeria.

Louis Theroux: Menneskehandlerne
Britisk dokumentar fra 2017, tilgjengelig på NRK nett-TV. Houston er sentrum for menneskehandelen i USA, og de fleste ofrene tvinges til å arbeide i sexbransjen. Louis møter noen av aktørene i Houstons prostitusjonsmarked.

Fortell og forsvinn (NRK Brennpunkt 2015)
Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.

Herskap og tenarar (NRK Brennpunkt 2013)
Filippinske jenter reiser frå fattige kår for å vere au pair i norske heimar. "Herskap og tenarar" viser korleis nokre av jentene blir utnytta på det grovaste i norske familiar. Du får møte 27 år gamle Christy som i fjor haust rømde frå sin vertsfamilie og anmelde dei for tvangsarbeid.​

Please, please, please (NRK Brennpunkt 2012)
De rumenske tiggerne er blitt et stadig vanligere syn i norske byer. Norsk politi knytter dem til vinningskriminalitet, menneskehandel og kriminelle nettverk. Samtidig hevder Frelsesarmeen og andre hjelpeorganisasjoner at de rumenske tiggerne er fattige mennesker som kommer hit ene og alene for å skaffe mat til seg og sin familie. Hvem er de, hvorfor kommer de hit og hvordan har de det i hjemlandet? Brennpunkt har fulgt tre rumenske tiggerfamilier gjennom vinteren.​

Verdifulle menn (NRK Brennpunkt 2011)
I den lille vestlandsbygda Ølen jobber over 800 østeuropere for å lage ferdig en borerigg til det norske oljeeventyret. Brennpunkt har møtt arbeidere som forteller at de jobber flere uker i strekk med bare en dag fri, noen mer enn 11 timer hver natt, noen sju dager i uka. Og for lønninger langt under det nordmennene på verftet får. Arbeidsmiljøkriminalitet, mener LO.

Sporløst forsvunnet (NRK Brennpunkt 2011)
Seks hundre mindreårige asylsøkere har forsvunnet fra norske mottak de siste tiårene, mange blir aldri funnet igjen. Brennpunkt undersøker hva norske myndigheter gjør for å spore opp og hjelpe de foreldreløse barna. Siste del av en todelt Brennpunkt-episode, der første del handler om omskjæring av gutter. Trykk på "3. Sporløst forsvunnet" under avspilleren for å komme rett til denne reportasjen.

Naken på nett (NRK Brennpunkt 2010)
For noen barn ender nettbruk med forferdelige overgrep. Hvordan kan det skje, og hvem er ofrene? Her får du noen av svarene og møter offeret og overgriperen. Og du møter etterforskeren som etterlyser flere virkemidler for å stanse overgriperen.

Menn er også horer (NRK Brennpunkt 2009)
Menn som selger sex er skjult for både politi og hjelpeapparat. Ingen vet hvor mange de er, eller hvor handelen foregår. Få har snakket med de mannlige horene - inntil Brennpunkt la ut en annonse på nettet. Vi fant historier som både overrasker og sjokkerer, historier om kriminalitet og ydmykelse.

Svarte natta (NRK Brennpunkt 2008)
I Brennpunkt handler det om hvordan asylsøkere rekrutteres til et ulovlig arbeidsmarked. De som vasker Norge, gjør det ofte om natta og under svært dårlige arbeidsforhold.

Livmor til leie (NRK Brennpunkt 2008)
Det er ulovlig å bruke surrogatmor i Norge, men det finnes løsninger. Iris og Jan Magnar Gundersen fra Stavanger håper å få ta sine befruktede egg til Ukraina for å bruke en surrogatmor. Mens et annet norsk par har fått en fattig kvinne fra Øst-Europa til å komme til Kristiansand for å føde et barn for dem. Brennpunkt tar deg med på markedet, der det handles med barn.

Menneskehandelens ofre (NRK Brennpunkt 2006) 
Elleve jenter fra Estland ble fraktet til Trondheim for å selge sex. Jentene trosset hallikenes trusler om represalier og vitnet mot dem. Dette resulterte i Nordens første dom for menneskehandel. Men hva skjedde med jentene etter at de kom tilbake til Estland?

Stolt, polsk og fattig (NRK Brennpunkt 2006)
Byggebransjen anslår at det er opptil tjue tusen arbeidere fra de østeuropeiske landene i Norge. Myndighetene tror at mørketallene kan være dobbelt så høye. Arbeiderne forlater familie og arbeid i hjemlandet for drømmen om et bedre liv. Virkeligheten er ofte en annen.

Barnebrud - en ulykkelig historie (NRK Brennpunkt 2002)
Finnes det barnebruder i Norge? "Selda" er kurder og kom til Norge som barnebrud som 11-åring. Hun ble giftet bort til sin fetter som bodde i Norge. Han var 13 år eldre enn henne. Tvangsekteskap er forbudt i Norge, og barneekteskap er kriminelt. Men en ektefelle i hjemlandet har rett til familiegjenforening med sin mann eller kone som bor her i landet. I dette programmet står også to ungdommer i 18-20-årsalderen fram, de har nylig flyktet fra familien for å unngå å bli tvangsgiftet.

Slaveriets historie
Fransk dokumentarserie i fire deler, tilgjengelig på NRK nett-TV.Oppdatert 29.04.2020