Mulige ofre for menneskehandel har rett til gratis advokatbistand for å få vurdert sin situasjon og få råd vedrørende blant annet søknad om refleksjonsperiode og eventuell politianmeldelse. Dersom saken blir anmeldt, har vedkommende krav på gratis advokatbistand under hele prosessen. Bistandsadvokaten skal da ivareta offerets interesser under etterforskningen og under en eventuell straffesak.
Personer som har vært utsatt for alvorlige straffbare handlinger som menneskehandel, vold i nære relasjoner, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, voldtekt eller andre seksuelle overgrep, har rett til gratis møte med advokat før vedkommende bestemmer seg for om han eller hun vil anmelde saken. Personer som har blitt identifisert som mulige ofre for menneskehandel har rett til minimum tre timer med advokatbistand (såkalt fritt rettsråd) for å vurdere forhold av betydning for anmeldelse1. Da saker som gjelder vurdering av anmeldelse av menneskehandel ofte er så komplekse at det er behov for mer tid, gis det anledning til å søke om flere timer2.
Det bør henvises til bistandsadvokat også når det er uklart om situasjonen kan klassifiseres som menneskehandel eller en annen type utnyttelse, da vedkommende uansett vil ha behov for juridisk veiledning og annen oppfølging.
Man kan selv velge hvilken advokat man vil bruke, men det er lurt om bistandsadvokaten har erfaring med menneskehandelssaker. ROSA har oversikt over bistandsadvokater som har kompetanse på og erfaring med menneskehandelssaker, og henviser ved behov.
Hva kan helse- og sosialarbeidere som har identifisert en bruker/pasient som mulig offer for menneskehandel gjøre?
Dersom brukeren/pasienten henvises til ROSA eller et annet tiltak som tilbyr oppfølging av mulige ofre for menneskehandel, vil de kunne hjelpe med å sette vedkommende i kontakt med advokat. I andre tilfeller kan det være aktuelt at helse- og sosialarbeideren som har en relasjon til brukeren/pasienten bistår med å:
Hva kan bistandsadvokaten hjelpe med?
Voldsoffererstatning
Personer som velger å ikke politianmelde saken, har likevel rett til å søke om voldsoffererstatning ved Kontoret for voldsoffererstaning. Bare i særlige tilfeller ytes erstatning når saken ikke er politianmeldt. I menneskehandelsaker kan det imidlertid være gode grunner til at vedkommend eikke har anmeldt saken til politiet. Hovedregelen er at det kun ytes voldsoffererstatning når det straffbare forholdet har skjedd i Norge3. Fornærmede med inntekt under fastsatte inntekstgrenser har krav på gratis advokatbistand (fritt rettsråd) for å fremme søknad4.
Hvem betaler advokaten?
Advokaten får dekket sine utgifter av fylkesmannen dersom saken ikke blir anmeldt. Dersom saken anmeldes, vil advokaten søke seg oppnevnt av retten som bistandsadvokat for fornærmede. Dersom offeret ikke hadde kontakt med advokat når forholdet ble anmeldt av vedkommende selv eller politiet, kan politiet informere om bistandsadvokater fornærmede kan kontakte. Dersom fornærmede ikke har bistandsadvokate vil retten oppnevne en bistandsadvokat dersom tiltale blir tatt ut.
Denne filmen fra dinutvei.no (NKVTS) viser hvordan man møtes hos en bistandsadvokat (bistand til ofre for menneskehandel tas ikke spesifikt opp i filmen): Slik møtes du hos bistandsadvokat
Les mer:
Fotnoter/kilder:
1 Lov om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven) § 107a første ledd jf. § 107b annet ledd
Lov om fri rettshjelp (rettshjelploven) § 11 første ledd nr. 6
Forskrift om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser (stykkprissatser) ved fri rettshjelp og i straffesaker, § 5 annet ledd nr. 5
2 Rundskriv G/13-05 Stykkprisforskriften
3 Lov om erstatning fra staten for personskade voldt ved straffbar handling m.m. (voldsoffererstatningsloven) § 2 jf. § 3 tredje ledd
4 Lov om fri rettshjelp (rettshjelpsloven) § 11 annet ledd nr. 6